Skip to content

KIRIM TATAR weblog

Blog despre tatarii crimeeni de pretutindeni, in special, dar si despre lumea turcica, in general

Archive

Category: Asimilarea tatarilor

Solutii privind inversarea fenomenului de asimilare etnica a tatarilor/ Asan Vein

Fenomenul de asimilare a tatarilor din intreaga lume este omniprezent si multi l-ar considera implacabil. In cazul anumitor zone, nu sint foarte departe de adevar. In altele, exista semne de optimism datorita unor oameni care merita tot respectul nostru si care incearca din tot sufletul sa inoate impotriva curentului si sa viseze la reinvierea natiunii tatare. Exista sanse mai mari ca acest fenomen sa fie reinversat in comunitatile mari si compacte (de exemplu in Tataristan, Crimeea, Turcia, Uzbekistan), sanse mai mici in comunitatile mici si rasfirate (de exemplu comunitatile din Romania, Turkistan, Rusia, Moldova, SUA, Canada, etc. si inexistente in cazul comunitatilor din Finlanda si Polonia (aici asimilarea este in faza terminala). Bineinteles ca aceste sanse depind de vointa si viziunea liderilor comunitatilor tatare din tarile in care traiesc cit si a guvernele tarilor respective.

Asimilarea etnica presupune

- necunoasterea si neutilizarea limbii tatare in conversatiile uzuale din familie si printre prieteni

- necunoasterea istoriei si culturii tatare (personalitati, muzica, literatura, dans, etc)

- disparitia autoconstiintei etnice adica a identificarii de sine, ca membru al comunitatii tatare

Cauzele asimilarii etnice in toate tarile care au in structura lor etnica tatari sint:

- in cazul in care tatarii exista intr-o majoritate in granitele unei tari – cazul Tatarstanului:

o inexistenta unei independente complete fata de Rusia, a carui politica a fost si este de asimilare fortata a tatarilor (vezi imposibilitatea oficializarii limbii tatare in Tatarstan)

- in cazul in care tatarii exista intr-o minoritate in granitele unei tari restul cazurilor:

o imposibilitatea utilizarii limbii tatare ca limba oficiala (nu singura) in tara respectiva. Teoretic aceasta este principala masura, din care decurg natural toate celelalte. Oricite alte masuri s-ar lua, niciodata nu vor fi suficiente fara utilizarea limbii tatare ca limba oficiala in acea tara (cu mentiunea ca tatara, chiar daca ar fi o limba oficiala, tot ar avea o concurenta foarte mare din partea primei limbi oficiale, avansata oricum fata de tatara)

Cauzele asimilarii etnice a tatarilor din Romania (din punctul meu de vedere) sint:

- inexistenta dictionarelor roman-tatar, tatar-roman

- inexistenta unei gramatici a limbii tatare

- inexistenta limbii tatare in gradinite

- inexistenta studiului limbii materne, a istoriei tatarilor, a culturii tatare in cadrul scolilor

- existenta timida a unor mijloace de informare in masa in limba tatara (carti, reviste) si inexistenta altora (internet, radio, televiziune )

- neadaptarea mijloacelor de informare in masa in limba tatara existente la nivelul de cunostinte de limba a comunitatii. Aceste reviste sint partial in limba romana, partial in limba tatara, fiind dedicate (partea scrisa in limba tatara) exclusiv cunoscatorilor de limba tatara si deloc celor care nu vorbesc sau vorbesc putin limba tatara dar au vointa de a invata

- inexistenta modelelor de urmat de etnie tatara din cauza necunoasterii personalitatilor etniei tatare (in decursul istoriei): cintareti, actori, poeti, dramaturgi, manageri, jurnalisti, oameni politici, etc. Articolele din reviste si de pe internet si busturile personalitatilor tatare postate in parcuri sint insuficiente iar inexistenta unui post de radio si mai ales a unui post de televiziune a facut imposibila cunoasterea de catre etnia tatara a propriilor personalitati si formarea de modele de urmat.

- inexistenta sau micsorarea numarului de cuvinte, texte, denumiri in limba tatara ce ar putea fi memorate involuntar prin utilizarea lor in limbajul zilnic, chiar daca limba vorbita este romana. Aici ma refer la:

o toponimii (denumiri de localitati, zone geografice, etc – numarul acestora s-a micsorat sensibil)

o denumiri de cartiere (datorita inexistentei unei comunitati tataresti compacte, in ziua de azi nici nu se poate denumi un cartier in limba tatara)

o denumiri de strazi in limba tatara pe strazile cu populatie semnificativa tatara (cu exceptia citorva strazi cu nume de personalitati tatare)

o denumiri de gradinite, scoli

o denumiri de magazine (de cartier)

o busturi ale personalitatilor tatare

o texte aplicate pe produse de uz cotidian

- inexistenta unui mediu propice pentru petrecerea timpului liber a tinerilor tatari, gen cluburi/cercuri de dans, muzica, teatru, sporturi, biblioteci, petreceri periodice in aer liber (tepres), etc.

- mediul de existenta a tatarilor si anume traiul in rindul romanilor, izolati de multe ori de orice vecini tatari

- trasaturile de caracter ale tatarilor. Personal cred ca datoram mult (in sens negativ) trasaturilor noastre (nu stiu daca genetice sau dobindite in anii comunismului) intensitatii mari cu care se manifesta acest fenomen de asimilare. Intr-un studiu privitor la etnia turca realizat de catre Institutul privind calitatea vietii, se arata ca ultimele 10 trasaturi si valori etnice (ca importanta) sint: simtul raspunderii, comunicativitatea, inventivitatea, individualismul, spiritul critic, dominativitatea, obedienta, imitativitatea, fatalismul, scepticismul, agresivitatea. Consider ca personalitatea tatarilor nu difera mult de personalitatea turcilor iar faptul ca unele din aceste trasaturi (cele subliniate), foarte importante in lupta contra asimilarii, sint printre utimele ca importanta, ofera un raspuns partial la cautarea cauzelor acestui fenomen (manifestat cu aproape aceeasi intensitate si in rindul turcilor).

o exemplu 1: chiar si in cazurile in care copiii fac cursuri de limba turca dar de o eficienta ZERO recunoscuta si de copii si de parinti, nivelul scazut al spiritului critic si al combativitatii parintilor fac ca acestia sa nu ia nici o masura pentru remedierea situatiei. Prefera ca, copii lor sa fie privati de cunoasterea unei limbi straine decit sa lupte pentru dreptul copiilor lor la invatatura. Ar putea sa puna problema la sedintele cu parintii, daca nu se rezolva sa faca sesizari la directorii scolilor, la inspectorat sau chiar sa ceara ajutor politic de la UDTTMR. Daca un tinar ajunge sa cunoasca limba turca, exista sanse f mari sa invete sau sa isi perfectioneze limba materna tatara

o exemplul 2: desi s-a introdus limba tatara in unele scoli, parintii au aceeasi reticenta de a da copii la aceste scoli pe care au avut-o si inainte de desfiintarea scolilor tatare (dar alta generatie), motivatia fiind in general identica: invatamintul in limba materna presupune alegerea unei scoli care nu exceleaza in calitate si astfel se blocheaza accesul copilului catre o pregatire corespunzatoare (consider ca motivul acesta este, in general, nefondat avind in vedere ca in toti anii de la disparitia scolilor tataresti pina in prezent procentul tatarilor care au studii superioare nu a trecut de 6%, ceea ce nu atinge nici macar procentul mediu din Romania care este de 10%)

o exemplu 3: exista cazuri in care tatarii se feresc sa vorbeasca intre ei in public in limba tatara desi nu exista motive sa o faca. Vorbesc in public, uzual, maghiarii, tiganii, machidonii si nu considera ca ar fi o rusine. Si nici romanii nu ar considera ca ar fi o impolitete. Acest lucru ar fi nepoliticos daca in grup ar fi o persoana de etnie romana. Dar in rest?

o exemplul 4: la nunti, cind urmeaza un cintec tataresc, acesta este anuntat de catre membrii formatiei (tatari) ca fiind . turcesc! Cum sa nu faca confuzii romanii intre turci si tatari daca noi, tatarii, nu sintem in stare (sau nu vrem) sa facem aceasta departajare?

o exemplul 5: tot la nunti tataresti, din ce in ce mai rar, se cinta cintece populare tataresti (spre deosebire de noi, la nuntile romanesti, din ce in ce mai des auzi cintece populare romanesti facem abstractie de hore si sirbe, pe care am putea sa le consideram cintece de nunta)

o exemplu 6: exista cazuri in care familiile, in momentul in care se muta, prefera sa isi vinda proprietatile celui care ofera mai mult in loc sa prefere pe cei de etnie tatara. In acest fel, dispar si cele mai compacte comunitati de tatari

o exemplul 7: in alegerea unei locuinte, nu exista criteriul existentei unei comunitati de tatari. In acest fel, nu exista sanse de compactare si formare a unei comunitati unite.

Inversarea fenomenului de asimilarie etnica nu poate fi pus in practica decit prin vointa comuna a tuturor membrilor comunitatii si printr-o politica coerenta si o strategie bine gindita la nivel de lideri (UDTTMR). Chiar si in cazul in care conditiile acestea vor fi indeplinite, rezultatele oricum vor fi incerte datorita faptului ca:

- masurile cu impact major in stoparea fenomenului de asimilare etnica au intirziat prea mult si exista o generatie care cunoaste partial sau nu cunoaste si nu utilizeaza limba tatara in conversatie

- efortul ce trebuie depus este colosal si nu cred ca uniunea va putea vreodata sa dispuna de mijloacele financiare si umane necesare

- in nici o tara nu s-au obtinut rezultate notable fara oficializarea limbii – lucru imposibil de altfel in Romania

Dar cum speranta moare ultima, amintesc solutiile gasite si aplicate pina acum si altele propuse de mine.

Solutii deja adoptate

Realizarea bazei de pornire

- a aparut un dictionar tiparit dar tatar-turc-roman in anul 1997

- a aparut un dictionar tiparit roman-tatar in anul 2009

- din pacate nu exista o gramatica a limbii tatare

Invatarea de cuvinte in tatara prin memorare involuntara

- nu exista

Invatarea limbii tatare in mod voluntar

- se organizeaza sporadic cursuri de limba tatara in in Bucuresti, dar nu stiu care este frecventa si participarea.

- se organizeaza cursuri saptaminale de limba tatara (cite 2h) pentru copii din invatamintul primar si gimnazial la UDTTMR Medgidia (eficienta acestora este discutabila)

Invatarea limbii tatare in mod organizat

- incepind cu anul scolar 2009-2010 s-a introdus, cu titlu facultativ, studiul limbii materne, ca limba straina, inclusiv la gradinite (nu am informatii privind eficienta acestora)

Stimularea invatarii limbii tatare prin divertisment

- s-a infiintat un post de radio in limba tatara cu emisie in orasul Constanta (Radio T). Din mai 2010, acesta emite si online

- exista emisiuni saptaminale in limba tatara la societatea romana de radiodifuziune – Studioul teritorial Constanta – Radio vacanta

- exista aparitii periodice la Societatea romana de televiziune TVR3 Emisiunea To?i mpreun? de miercuri, ora 10.30

- exista aparitii sporadice de dans si muzica tatareasca la posturi nationale de televiziune

o Chiamiran Chivu a aparut de doua ori la emisiunea Neata cu Razvan si Geani

o grupul de dans Yildizlar a aparut la emisiunea lui Maruta Happy Hour

Stimularea cunoasterii istoriei si culturii tatare, etc

- in Medgidia exista bustul poetului Mehmet Niyazi

- ?coala din Tataru poart? numele eroului tatar Negip Hagi Fazal

- exista carti, reviste, ziare, pliante care scriu despre aceste lucruri

- s-a infiintat Institutul Cultural al T?tarilor, la Constan?a

- exista site-uri cu informatii despre comunitatea tatara din Romania si nu numai

- exista concursuri de lupte tataresti

- exista formatii de dans, coruri

- exista festivaluri de muzica si dans tataresc

Stimularea autoconstiintei etnice si a vorbirii in limba tatara in comunitate.

- nu exista

Alte solutii – propunerile mele, in completarea celor deja adoptate

Realizarea bazei de pornire:

- tiparirea si distribuirea in rindul comunitatii a unui dictionar minimal (gen 10.000 de cuvinte)

- tiparirea si distribuirea in rindul comunitatii a gramaticii limbii tatare

- tiparirea si distribuirea in rindul comunitatii a unui sumar a istoriei si culturii tatare

- studierea in cadrul scolii, pe linga limba tatara si a istoriei si culturii tatare

Invatarea de cuvinte in tatara prin memorare involuntara

- aplicarea de texte in limba tatara pe diverse obiecte, astfel sa poata fi citite si memorate involuntar (in casa, pe strada, in cadrul uniunii sau in cadrul evenimentelor organizate de catre uniune):

o aplicarea pe diverse produse de cuvinte/texte in limba tatara *, **. Ex:

sepci, tricouri, pulovere, geci, pantaloni, curele, portmonee, port ochelari, borsete, sacose, genti, umbrele, etc

cani, farfurii, suporti pentru pahare, borcanase de bucatarie, servetele, fete de masa, sorturi de bucatarie, tavi, figurine magnetice (de pus pe frigider), prosoape, covorase intrare, ceasuri perete, rame foto, pad-uri, desfacatoare de sticle, etc

pixuri, suport pixuri, caiete, creioane, penare, ceasuri birou, genti scoala, brichete, scrumiere, brelocuri, calendare, mape, agende, pungi cadouri, etc

restiere, inscriptii Inchis/Deschis, etc

o tiparirea pe ambalaje a denumirii produselor si a instructiunilor de utilizare in limba tatara. Asa cum apar instructiuni in engleza, ungara, etc, asa poate sa apara in tatara, sub semnul KT *,**

o redenumirea strazilor cu un procent semnificativ de locuitori de etnie tatara in limba tatara. Se pot utiliza denumiri usor de pronuntat in tatara de catre romani (realizarea acestui lucru este destul de dificila datorita necesitatii preschimbarii tuturor actelor locuitorilor acestor strazi la noua adresa, cu consum de timp, bani si nervi lucru cu care putini sint, in principiu, de acord)

o utilizarea limbii tatare la redactarea invitatiilor de nunta, botez, etc

o subtitrarea de materiale filmate (filme, documentare, desene animate, de exemplu) in limba tatara

o la evenimentele organizate de UDTTMR sa se afiseze cit mai multe mesaje in limba tatara, cu traducerea lor in limba romana

- realizarea de carti de colorat cu povesti in limba tatara la subsolul paginilor si distribuirea lor in rindul copiilor comunitatii tataresti

- reinfiintarea comunitatilor tataresti, acolo unde este posibil, prin reinfiintarea cartierelor tataresti (poate fi si de genul cartierelor care se construiesc acum, gen campusuri e la moda). In acest fel:

o se formeaza conditii de a vorbi limba tatara

o copiii tatarilor se pot cunoaste si juca impreuna, scazind in acest fel si numarul de casatorii mixte (modalitatea 100% sigura de asimilare a tatarilor)

Invatarea limbii tatare in mod voluntar

- realizarea

o unui dictionar online roman-tatar/tatar-roman (rezolva problema gasirii facile a cuvintelor cautate, a tiparirii unui dictionar clasic si a distributiei acestuia)

o unui ghid de conversatie/curs rapid de limba tatara pe CD-uri si difuzarea in comunitate si incurajarea multiplicarii si difuzarii lor in comunitate. O solutie la fel de buna este postarea pe internet

- incurajarea vorbirii limbii tatare in familie

- incurajarea posturilor publice care emit in limbile minoritatilor nationale sa arhiveze online emisiunile realizate, pentru a face accesibile aceste continuturi si categoriilor de public care nu poate urmari aceste programe la orele de difuzare

- realizarea unui site cu muzica populara tatareasca cu textul cintecului si traducerea lui in limba romana, cu comentariile aferente (din pacate, foarte putini tineri tatari inteleg textul melodiilor tataresti)

- realizarea de carti de poezii pentru copii si distribuirea lor in rindul copiilor comunitatii tataresti

- incurajarea tinerilor sa cinte cintece tataresti (vor putea invata limba tatara prin aceast hobby)

- realizarea de jocuri online in limba tatara (ex: scrabble, rebus, spinzuratoarea, tetris cu cuvinte, etc.)

- inserarea in revistele existente a unor lectii de limba tatara, rebususuri in limba tatara

- inserarea in revistele existente de povesti in limba tatara (se poate incepe cu intimplari cu Nastatin Hogea)

- crearea unui mediu propice pentru invatarea si vorbirea in limba tatara. Aceasta presupune posibilitatea de a asculta muzica orientala, inclusiv tatareasca, de a putea afisa orice text bilingv tatar-roman fara a deranja pe nimeni, de a putea putea vorbi tatareste fara restrictii. Exemple de aceste medii:

o deschiderea de localuri cu specific tataresc

o deschiderea de piete tataresti

o deschiderea de cluburi gen scrabble in limba tatara

o deschiderea de sali de dans (care sa contina in programa dans traditional tataresc)

o organizarea de concursuri de tir cu arcul traditional (suplimentar fata de kures)

o incurajarea participarii tinerilor la diverse proiecte de divertisment cu specific tataresc: trupe de dans, muzica, etc

o incurajarea participarii tinerilor la activitatile uniunii

o organizarea de tabere de vara cu copii tatari cu activitati de stimulare a vorbirii in limba tatara

o infiintarea de cluburi ale pensionarilor tatari, independent de sediul si activitatile uniunilor (poate fi linga sau cu intrare separata) si desfiintarea cluburilor de pensionari existente -locuri de intrunire in cadrul sediului uniunilor a celor care vor sa isi ocupe timpul si vin sa se intilneasca cu prietenii, in special pensionari. Aceasta ar modifica perceptia tinerilor despre aceste uniuni ca ar fi un domeniu al persoanelor de virsta a 3-a si ca nu ar ca ar putea fi si un loc al lor, in care ar putea participa la activitatile uniunii si de a cunoaste alte persoane (lucru care se intimpla nu numai la noi ci si in Tatarstan )

Invatarea limbii tatare in mod organizat

- organizarea de cursuri de limba tatara pentru toate categoriile de virsta (mai ales tineri), inclusiv online. Introducerea in scoala a cursurilor de limba tatara este insuficienta deoarece copii nu au cu cine vorbi. Daca nu se intervine pentru stimularea vorbirii limbii tatare intre parinti si copii nu se va realiza nimic. Va avea acelasi efect ca si introducerea cursurilor de limba turca in scoli

- incurajarea deschiderii de afteschooluri numai pentru copii tatari, in cadrul carora, pe linga realizarea temelor, sa se insiste pe invatarea si vorbirea curenta a limbii tatare

- scufundarea necunoscatorilor de limba tatara intr-un mediu tatar

o acceptarea in sinul familiilor care vorbesc bine si exclusiv limba tatara, pentru perioade scurte, de persoane care doresc invatarea limbi tatare (in schimbul unei compensatii banesti sau unui schimb reciproc de gazduire de tineri). Ar fi bine sa fie inclus in acest program si familiile doritoare din Crimeea (cu conditia sa vorbeasca dialectul nostru)

o organizarea lunara, pe timp de primavara-vara-toamna de tepresuri cu muzica, dans, jocuri distractive, mici, bere, undeva prin padurile din zona Babadagului de exemplu. Se vor alege excursionisti in asa fel incit procentul nevorbitorilor de limba tatara sa fie mic iar vorbitorii de limba tatara sa vorbeasca exclusiv tatara. Astfel, nevorbitorii de limba tatara vor fi nevoiti sa utilizeze limba tatara in conversatie, iar vorbitorii ii vor invata limba tatara fara a-i face sa se simta prost. Astfel, cercul vorbitorilor de limba tatara va deveni din ce in ce mai mare, iar tepresurile din ce in ce mai insufletite

Stimularea invatarii limbii tatare prin divertisment

- Radio T ar trebui sa poata fi ascultat si in celelalte localitati cu populatie tatareasca din Dobrogea

- infiintarea de televiziuni online in limba tatara (are avantajul accesului catre tineri si indiferent de loc si timp). Aceasta ar putea incuraja muzica, dansul si teatrul in limba tatara dar si antrenarea tinerilor intr-un mediu in care se simte si se vorbeste tatareste. Totodata, ar oferi modele de urmat pentru tinerii tatari

- in pauzele concursurilor de Kures sa se puna sa cinte la boxe muzica tatareasca (in afara de dans)

- lobby pentru promovarea muzicii tataresti pe posturile de radio si televiziune nationale

- ***

Stimularea cunoasterii istoriei si culturii tatare, etc

- infiintarea de biblioteci (la sediul uniunilor) care sa contina toata literatura de limba tatara tiparita in Romania si oricine sa o poata citi (regim biblioteca, cu posibilitatea de a lua acasa cartea sau de a o citi pe loc sa existe sala de lectura)

- realizarea unui joc online gen Conchistador sau Vrei sa fii milionar in limba tatara care sa contina intrebari din istoria, cultura, limba, personalitatile tatarilore si premierea celor buni

- ***

- deschiderea de tirguri anuale de artizant tataresc (ideal ar fi trimiterea copiilor spre invatare a mestesugurilor in Crimeea)

De exemplu, s-ar putea realiza

o diverse obiecte din fier forjat pentru amenajarea curtilor: garduri, scaune, mese, balansoare, suporturi de flori, banci, etc

o pentru amenajari interioare : huse de canapele, fotolii din materiale cu specific tataresc

o obiecte de artizanat specifice tatarilor: vase, vaze, cutii bijuterii, jocuri de table, etc

o imbracaminte in stil tataresc

Stimularea autoconstiintei etnice si a vorbirii in limba tatara in comunitate.

- postarea sloganurilor de incurajare a vorbitului limbii tatare gen TATAR?A KONSNZ!, TATAR?A KONSAYK!, TATAR?AN UNUTMANZ!, BZ TATARMZ

o pe luneta din spate a masinilor personale

o pe obiecte promotionale si de protocol (pixuri, creioane, brichete, stegulete, etc)

o pe banerele UDTTMR in cadrul evenimentelor organizate de acestia

- stimularea formarii tinerilor artisti tatari care sa contribuie la rindul lor la dezvoltarea culturii tatare si sa isi expuna creatiile prin expozitii, tirguri, festivaluri, etc.

- stimularea dezvoltarii si adaptarii acelor componente ale culturii tatare la culturile care ne inconjoara. De exemplu:

o crearea de dansuri similare cu cele ale romanilor, pe muzica tatareasca si stimularea dansarii acestora in diverse ocazii (nunti, petreceri, etc) – ma refer aici la dansurile similare cu cele romanesti gen brasoveanca, geampara, hora oricum le dansam, asa ca nu conteaza daca sint sau nu dansuri traditionale ci conteaza ca dansam dansuri create de tatari pentru tatari

* exista avantajul de a putea fi achizitionate si de romani si de tatari

** acest lucru pot sa il faca patronii tatari ce produc deja produsele respective dar se poate face si lobby pentru ca si producatorii romani sa faca la fel. Ma refer la cei care desfac produse cu precadere pe plan local, in Dobrogea.

***ar fi excelent un canal de televiziune locala in limba tatara dar sustinerea financiara a acestuia este o problema destul de spinoasa

O traducere (aproximativa) dupa:

Renasterea limbii tatare in Crimeea/ Un interviu cu profesorul Adile Emirova

Un specialist n limba rus? ?i lingvistic?, Adile Emirova sa n?scut n crimeea ?i educat n Uzbekistan. Absolva Universitatea de Stat ?i studiile de doctorat n 1969. n plus, ea este autorul a mai multe dic?ionare ?i c?r?i, ?i numeroase articole academice. Dup? ce s-a mutat la Crimeea in 1990, ea s-a implicat activ n revigorarea ?i dezvoltarea de limba t?tare din Crimeea. [rintre altele, ea a publicat gramatica limbii tatare in 2003 ?i un dic?ionar de rus?-t?tar? crimeeana in 2004. Este un membru al Academiei de Stiinte din Crimeea, membru al Uniunii Scriitorilor din Ucraina ?i o distin?a academiciana n domeniul ?tiin?ei ?i tehnologiei. M-am ntlnit cu profesorul Emirova n timpul vizitei sale la Washington DC, n august 2006:

IB. Ai fost o tanara tataroaica din Crimeea, atunci cnd tatarii au fost deporta?i din patria lor n 1944. Pute?i s? ompartasiti amintiri despre Surgun.

AE. Am avut 11 ani atunci cnd din tatarii crimeeni au fost deporta?i din Crimeea. Desigur, mi-am adus aminte de aceste evenimente, dar cnd m-am hotarat sa scriu l-am ntrebat pe tat?l meu ?i sora mai mare. La sfr?itul anului 1989 am scris memoriile “Nostalgia”, care a fost publicat? n capitala Uzbekistanului – Tashkent. Textul a fost tradus n limba t?tar? din Crimeea ?i publicatin 1990. Urm?torul paragraf este un extras din carte:
Noaptea trziu am fost incarcati in camioane ?i dusi la gara prin Ay-Petry. n aceea?i noapte am fost pusi n vagoane de marf?, solda?i au nchis u?ile de la exterior ?i trenul a pornit spre o destina?ie necunoscut?. Au deschis usile numai departe de ora?e ?i sate. Multe persoane care nu au reu?it s? revin? la vagoane dup? opriri au fost l?sate n locurile postii unde au murit mai repede. Mor?ii au trebuit s? fie l?sati linga vagoane, pentru c? nu ni s-a permis s? ii ingropam. A fost nevoie de noi mai mult de 20 de zile, pentru a ajunge la Ta?kent, unde au dati jos din tren ?i dusi la o ferm? de stat (sovkhoz). Primele trei luni am tr?it sub copaci, pe cimp, pentru c? nu au fost case de rezerv?. Am suferit de foame, am fost bolnava, nu a avut nici mbr?c?minte ?i nici nc?l??minte, dup? cum am fost interzis s? ia nimic cu noi, atunci cnd am plecat de casele noastre.

Cititorii interesati pot consulta textul integral “Crimeea ?i Crimeea Tatars” pe site-ul Web (in limba rusa ): www.kirimtatar.com

IB. Cum a?i devenit interesata de limba rus? ?i de lingvistic?, ?i prin ceea ce faceti sim?i?i ca va aduceti o contribu?ie major? n domeniul?

AE. In ?colile din locurile de deportare nu s-a studiat limba tatara. Copii au studiat doar n rus? ?i uzbec?. n 1952 am terminat ?coala cu onoruri ?i am vrut s? studiez la universitate. Dar nu a existat nici o universitate n acel ora?. A fost necesar, de asemenea, pentru a ob?ine o autoriza?ie special? de la KGB pentru a merge la un alt oras. In general, permisiunea se acorda pentru tatarii crimeeni. Acestia nu vroiau ca tatarii crimeeni sa studieze in invatamintul superior. Unii ar putea s? spuna c? am intrat la Universite, Catedra de Filologie Rus? ajutata de sansa. De aceea am un interes special n ceea ce prive?te limba ?i literatura rus?.

Cercetarile mele stiintifice in domeniul limbii ruse sunt cunoscute n mai multe ??ri interesate n acelea?i probleme, cum ar fi ??rile din fosta URSS, Germania, Austria, SUA, Bulgaria, Croa?ia, etc. Domeniul de analiza ?tiin?ific? a frazeologiei ruse, adic? de comunicare (cognitive), stil de exprimare, a fost dezvoltat de c?tre mine. Sunt recunosc?tor pentru acest Allah, pentru c?, n prezent, sa folosesc toate cuno?tin?ele mele de teorie a filologiei aici n Crimeea pentru a studia ?i revitalizarea Crimeea limba t?tar?.

Ce am f?cut ?i ce fac n aceast? direc?ie? Studiez astfel de probleme socio-lingvistice, competen?ele lingvistice in limba tatara, statutul de limb? ?i de politici lingvistice din Crimeea, Ucraina. Am prezentat studiile la diverse conferinte internationale – mai mult dect o dat? la Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev; n Germania (1993), Austria (1995), Japonia (1997), Fran?a (2004) ?i altele. Am publicat dictionare si carti, am supravegheat centre de cercetare post-universitare de studen?i pe probleme de limba t?tar? din Crimeea, am tinut prelegeri pe teoria de limba t?tar? Crimeea pentru studen?i; Am publicat mai mult de 200 de articole de diferite genuri, jum?tate din ele dedicate problemelor de filologie tatara crimeeana.

IB. Dup? ce ati revenit la Crimeea, a?a cum a?i spus, ati devenit interesat n limba t?tar? din Crimeea. De ce este considerat? tatara crimeeana o limb? pe cale de dispari?ie? Ce s-a fost f?cut pentru a revigora de limb? ?i ce trebuie f?cut?

M-am intors la mine acas?, n Crimeea, la invita?ia rectorului Universitatii de la Simferopol, n decembrie 1990. Am avut o pozi?ie de profesor de filologie rus?. Catedra de Limba t?tar? din Crimeea ?i literatur? a fost infiintata la universitate n acela?i an. Am emis prelegeri pe limba rus? pentru studen?ii din acest departament, dar am ncercat ntotdeauna de a trage o paralel? ntre limba rusa ?i tatara crimeeana. Asa ca, treptat, fiind un specialist de la limba rus?, m-am confruntat cu necesitatea de a studia problemele limbii mele natale.

De ce este limba t?tar? din Crimeea n pericol de dispari?ie? Dou? genera?ii s-au n?scut ?i a crescut n exil. Aproape in toate dintre ele au fost scolite in limba rusa, iar unele dintre ele, n cele uzbec?. Au existat multe casatorii mixte, ?i astfel de copii din familii vorbesc doar limba rus?. Am studiat aceast? problem? ?i a ajuns la urm?toarele concluzii.

n termeni de competen?? lingvistic?, tatara crimeeana poate fi mp?r?ita n patru grupe:

* Simetric bilinguals, care vorbesc fluent att rusa cit ?i limba matern? n toate sferele sociale;
* Asimetrice bilinguals, folosind doar limba matern? n familie ?i rus? n toate celelalte domenii ale vie?ii, inclusiv a familiei;
* Asimetrice bilinguals, folosind limba t?tar? din Crimeea (sub form? de dialect local) n via?a de familie ?i care au limitat utilizarea limbii ruse;
* Monolinguals, care folosesc numai rus? sau tatara crimeeana
Primul ?i cel de-al treilea grup sint restrnse numeric. Primul grup include reprezentan?i de intelectuali: profesori ?i instructori in limba tatara si literatura, scriitori ?i jurnali?ti, cel de-al treilea grup cuprinde persoanele n vrst?, cu un nivel sc?zut de educa?ie. Cel de-al doilea grup este cea mai numeroase, care include tinerii ?i persoanele de vrst? mijlocie, care au primit de educa?ie n ?coli ruse si institu?ii superioare de nv???mnt. Monolinguals sunt prezentate de c?tre dou? p?r?i inegale: a) unui numeros grup de copii, tineri ?i persoane de vrst? mijlocie, precum ?i cele care au fost n?scut ?i a crescut n familii mixte (vorbesc doar limba rusa); b) un mic grup de vrstnici care nu au fost scoliti in ?coli rusesti (vorbesc doar tatara crimeeana). Reprezentan?ilor primelor dou? grupuri sociale trecerea de la o limba in alta este posibila, chiar daca discursul lor contine adesea include diferite cuvinte de imprumut din rusa.

IB. De ce tatarii crimeeni considera mai usoara limba rusa decit limba tatara crimeeana?

AE. Motivele sunt att lingvistice ?i non-lingvistice. Principalul motiv este vocabularul lor slab. Revigorarea ?i dezvoltarea limbii t?tare din Crimeea se loveste de doua probleme: socio-politice ?i lingvistice.

Socio-politice:

1. Statutul social al limbajului. n conformitate cu articolul 10 din Constitu?ia din Ucraina, limba t?tar? are un statut de limba de minoritate na?ional?. n practic?, ultimul deceniu a ar?tat ca un astfel de statut nu se calific? pentru a primi sprijin financiar de la guvern.

2. Extinderea sistemului de educa?ie ?i educarea copiilor n limba t?tar? din Crimeea. Alte scoli cu predare in limba tatara ar trebui s? fie deschise. Exist? n prezent 15 astfel de ?coli, care ofer? educa?ie pentru aproximativ 5000 de elevi dintr-un num?r total de 40,000 copii de vrst? ?colar?. Dou? universit??i preg?tesc profesori de limba t?tar? crimeeana, literatura, Este necesar si nv???mntul profesional

3. Extinderea func?inalitatii limbii in Crimeea. St?pnirea optima a oricarei limbi presupune interactiunea permanenta cu mediul. Diferi?i factori, joaca un rol important n crearea de astfel de mediu: mass-media, macro-?i microtoponimia, semnalizarea rutier?, firme, reclame, sloganuri, etc. n prezent, exista intre 2 si 5 ore de emisie radio si TV in limba tatara crimeeana, patru reviste ?i trei ziarele na?ionale sunt publicate n tatara crimeeana. Toponomia originala crimeeana nu a fost recuperata nc?.

n plus, rena?terea lingvistica joac? un rol important. Colectarea ?i p?strarea tuturor dialectelor supravie?uitoare, fezabile din punct de vedere tehnologic, n mass-media sunt la fel de importante cit si codificarea ?i optimizarea standardelor n limba literar?. Aceste probleme nu sunt abordate azi din cauza lipsei de speciali?ti califica?i ?i fondurilor suficiente de la guvern. M?surile luate pn? acum pentru rena?terea limbii crimeene trebuie continuata. n general, exist? motive de optimism, eu cred ca utilizarea limbii tatare crimeeane va fi readusa la starea sa ini?ial?, ca limb? nativa a tatarilor crimeeni din Crimeea.

Sunt bucuros c? Allah imi da voie s? m? ntorc la mine acas? ?i s? fiu implicata n revigorarea ?i dezvoltarea limbii mele natale, ca fundament al culturii noastre na?ionale.

27 martie 2007

O traducere (aproximativa) dupa http://tatar.yuldash.com/eng_052.html

Este asimilarea etnica reversibila? / de Sabirzyan BADRETDIN (articolul precedent tradus in romana)

Tatarii din Tatarstan (circa 70 la sut? din totii tatarii) sunt n pericol de asimilare. De?i situa?ia este pe cale sa se schimbe in unele locuri, n cea mai mare parte a fostei URSS nu se studiaza limba t?tar? scoli, nu exista posturi de radio si de televiziune in limba tatara, nu exista reviste si ziare in limba tatara, nu exista centre culturale unde tatarii sa se poata ntruni ?i sa socializeze . Ca urmare, multi tatari, n special n rndul tinerei genera?ii, isi pierd identitatea etnic?. Nu este o exagerare s? spun c? cei mai multi tineri tatari care tr?iesc n Rusia nu pot vorbi limba lor. Dac? aceast? tendin?? continu?, genera?ia mai tn?r? de tatari va fi complet asimilata n cteva decenii. Este posibil pentru a inversa acest proces? Pentru a r?spunde la aceast? ntrebare, sa examinam ce calit??i personale poate face o anumita persoana membru al unui anumit grup etnic.

F?r? ndoial?, cele mai importante componente ale celor etnie, sunt:
* Etnice de auto-con?tiin??
* Limba
* Cultul

Pentru a n?elege ce cauzeaz? asimilarea etnic?, trebuie stabilit ce factori contribuie la pierderea fiecaruia dintre componentele de mai sus ?i modul n care acestea pot fi recuperate.

S? amintim fiecare dintre ele:

Auto-con?tiin?a etnica

poate fi definit? ca identificarea de sine, ca membru al unui anumit grup etnic. Acesta este, probabil, cea mai important? caracteristic? care formeaz? baza identitatii etnice. Unii oameni sunt mndrii sa fie tatari, chiar dac? ei nu vorbesc limba, nu sunt familiarizat cu cultura tatara si nu ader? la islam. Sint acestia considerati tatari? Categoric da! Pentru c? cineva care a fost crescut, f?r? nici o conexiune la comunitatea, mai tarziu in viata ar putea descoperi atrac?ie fata de cultura t?tar?, poate ncepe nv??area limbii t?tar?, ?i poate deveni interesat de islam. ntr-adev?r, astfel de transformari ntmpla destul de des. Ce le face posibil? R?spunsul este: auto-con?tiin?a etnica. Prin urmare, pentru a n?elege cauzele de asimilare, ar trebui s? aflam de ce face o persoan? ?i pierde auto-con?tiin?a etnica ?i ceea ce poate fi f?cut pentru a restaura aceasta.

Limba.

Tatarii care nu vorbesc limba lor matern? nu pot fi partasi la cultura tatara ?i nici nu pot contribui la aceasta. n schimb, de multe ori, ei daruiesc talentele lor altor culturi. La nceputul anilor 1990 astfel de cazuri notabile au fost dramaturgul Dias Valeev ?i scriitorul Akhat Mushinsky care si-au scris operele in limba rusa . Dar cea mai important? ntrebare ramine: de ce isi pierde o persoan? limba natal? ?i ce se poate face pentru a inversa acest proces?

Islamul

a fost o parte important? a identitatii tatare. Prin urmare auto-identificarea religioasa este un factor esen?ial n p?strarea auto-constiintei tatare. De exemplu, tatarii polonezi ?i-au pierdut limba cu mult timp n urm? ?i au fost asimilati aproape complet. Numai credinta lor islamica a salvat de la dispari?ie identitatea lor ca grup etnic. Ei consider? a fi o parte a na?iunii t?tare. Exemple opuse sunt tatarii Kryashens ?i Nagaibaks care, de foarte multe ori, se definesc, ele nsele, ca grupuri etnice, separate de tatari. Aici, de asemenea, cele mai importante ntreb?ri sunt: Ce factori contribuie la pierderea identit??ii religioase ?i ce se poate face pentru a inversa acest proces?

Urm?toarele 3 p?r?i din acest articol va analiza fiecare dintre aceste componente de baz? de etnie:

-auto-constiinta etnica

-limba

-religia

Auto-constiinta etnica

Ce cauze exista de isi pierd tatarii auto-con?tiin?a etnica? Printre multele motive posibile, indoctrinarea este factorul cel mai important. Atunci, cnd in cadrul scolii, manualul de istorie descrie tatarii ca fiind barbari, care nu au f?cut nimic, doar omor, viol ?i prad?, ?i, n acela?i timp descrie vechi slavi ca fiind nalti, blonzi, oameni frumosi, mereu preocupati de cultura, singura concluzie pe care un elev tatar o poate trage este ca e rau sa fii tatar. Foarte des, elevii tatari din scolile rusesti devin ridiculizati in timpul lectiilor de istorie. Astfel de ndoctrinare culturala, de obicei, duce la un complex de inferioritate etnica, precum ?i o lips? a dorin?ei de a se identifica ca tatar. Tinerii sunt deosebit de sensibili la o astfel de ndoctrinare.
Cei mai mul?i tineri doresc s? se identifice cu modernul si cu moda. Oferta culturii ruse ofera adolescentilor un flux de imangini cu care sa se identifice: frumoasa, sexy, increzatoare modele, cnt?re?i, sportivi, actori, etc. Cultura tatara nu poate oferi atit de multe imagini. Mai ales n timpul perioadei sovietice, tatarii au pu accentul asupra culturii sale tradi?ionale n detrimentul modernului. De exemplu, pn? recent, circa 90 la sut? din toate melodiile de pe televiziunile tatare s-au efectuat la acompaniament de doar un instrument – un acordeon. Ca rezultat, dolescentii tatari au preferat discotecile ?i cluburile de dans, care au inclus muzica rusa si vestica.

Orientarea gusturilor tatarilor pentru muzica moderna a avut consecin?e profunde pentru adolescentii tatari privind sentimentul de auto-identitate etnica. Mul?i ?i-au pierdut interesul pentru muzica tatara. n cele din urm?, o ntreag? genera?ie de tineri tatari au crescut creznd c? muzica tatara (?i prin extensie – toata cultura tatara) reprezinta arhaicul ?i moda veche.

Indoctrinarea culturala este, uneori, nso?it? de ndoctrinare psihologica. n armata rus?, na?ionalismul este deosebit de puternic iar tinerii solda?i tatari (la fel ca ?i reprezentan?ii altor minorit??i etnice) au fost frecvente victime ale unor incidente, cunoscute sub numele de “dedovschina”. ntr-un astfel de mediu, singura cale pentru un tinar soldat de a supravie?ui este de a atrage cit mai pu?in? aten?ie posibila asupra lui (etnic vorbind). Mai trziu, n calitate de civil, ntr-un mediu de lucru, el este frecvent supus la o presiune psihologica mai mare pentru a se conforma. Produsul final al unui astfel de proces de indoctrinare este ceea ce n literatura t?tar? se nume?te un “mankurt” (o persoana care este rusine de propria etnie).
Poate fi inversata pierderea auto-con?tiin?a etnica? Evident, ndoctrinarea culturala poate fi comb?tuta cu ajutorul actiunilor culturale anti-ndoctrinare. De exemplu, trebuie combatuta conceptia tinerilor de a echivala etnicul cu ceea ce este vechi, arhaic, autentic. Muzica pop ?i rock in limba tatara trebuie s? se dezvolte.

n Tatarstan, tinerii ar trebui s? fie constant “bombardati” cu imagini de tineri, moderni, eleganti, sexy, cu care acestea ar putea sa se identifice. Organizatiile culturale tataresti au dificult??i, de obicei, in atragerea de tineri, pentru c? ei percep aceste organiza?ii ca de mod? veche, de locuri unde p?rin?ii lor se reunesc pentru a minca, a bea sau a birfi (interventia bloggerului: oare si la noi nu e aproape la fel?). Pentru a atrage tinerii, organiza?iile tataresti trebuie s? ofere facilit??i de interes pentru tineri: s?li de sport, discoteci, piscine, prezentari de moda, carte discu?ii, introductiv? servicii, etc

O alt? modalitate important? de a consolida auto-con?tiin?a etnica este de a curata istoria de influentele nefaste. Este important s? nv???m pe copii o istorie obiectiv? a na?iunii tatare. Bazarea pe manuale rusesti este contraproductiv?. Desigur, este nerealist ca fiecare ?coal? rus? sa fie dotata cu manuale publicate n Tatarstan. n acest sens, rolul internet-ului, ca un instrument educa?ional, este deosebit de important.

In mod ideal, fiecare tatar ar trebui s? devin? un internaut. Tatarii sunt una dintre cele mai dispersate natiuni ale lumii. Numai pe internet se pot conecta tatarii din Finlanda, Australia, Turcia, Rusia, ?i n alt? parte ?i de a crea un sentiment de comunitate (ambele cu scopul de a crea ?i sus?ine de auto-con?tiin?a etnica).

n cele din urm?, experien?a altor grupuri etnice ?i religioase n p?strarea identit??ii lor ar trebui s? fie bine studiate ?i aplicate la propria noastr? situa?ie. De exemplu, “Iudaismul, ca o civilizatie”, o carte de Mordechai Kaplan, ofera multe solutii privind problema pastrarii identitatii culturale.

Limba

De?i recens?mntele rezultate indic? faptul c?, de obicei, cei mai multi tatari considera t?tara limba lor matern?, acest lucru nu se reflecta privind gradul de cunoa?tere a limbii. Multi tatari, care nu au o oportunitate de a studia n ?coli t?tar?, au doar cele mai de baz? familiarizarea cu limba. Situa?ia este deosebit de regretabila n rindul comunit??ilor tataresti din Rusia. n Asia Central? ?i n diaspora, cum ar fi Finlanda si Turcia, situa?ia este de doar un pic mai bine.

n Tatarstan pierderea limbii t?tare poate fi explicat? prin mai multe motive:

- invatamintul in limba tatara este adesea perceput? ca un obstacol pentru ob?inerea unui nv???mnt superior (pn? recent, toate disciplinele din institute ?i universit??i au fost predate doar in limba rusa)

- mul?i tineri consider? t?tara “arhaica”, “de mod? veche” ce nu corespunde lumii moderne (cum mul?i dintre noi nu ?tim cum s? spunem “site-ul web”, “interfa??” sau “modem” n t?tar? ?)

- cei mai mul?i oameni n t?tar? diaspora nu au posibilitatea de a studia t?tar? din cauza absen?ei limbii t?tare in scoli, mass-media ?i nu exista o comunitate tatara omogena.

Cum se poate inversa acest flux de asimilare? Evident, deschiderea de ?coli in limba tatara, cre?terea num?rului de ziare in limba tatara ?i alte m?suri pot fi de foarte mare ajutor dar problemele financiare, organizatorice ?i logistice fac foarte dificil? punerea n aplicare a acestora ?i, n multe cazuri, chiar nerealiste. Deci, avem nevoie de a inventa modalitati mai creative si originale de a promova limba t?tar?. De exemplu, este mai ieftin a nregistra lec?iile n t?tar? pe casete audio sau video ?i a le distribui n ntreaga diaspora. Oamenii pot fi ncuraja?i s? fac? copii si sa le distribuie la prieteni, cunoscuti.

Organiza?iile tataresti din str?in?tate ar trebui s? ncurajeze membrii lor de a vorbi t?tara in loc de alte limbi n timpul ntlnirilor lor. Ca un minim, fiecare tatar trebuie s? ?tie ?i s? ncerce s? foloseasc? verbal ?i in scris, cel pu?in cteva cuvinte in tatara.

Ar fi benefic s? se organizeze anual concursuri pentru tineri tatari pentru a afla care este cel mai bun vorbitor de tatara sau care este cel mai bun cunoscator a istoriei si limbii tatare, etc iar c?tig?torilor ar trebui s? le fie acordate cu generozitate tot felul de extra privilegii.

n Tatarstan, o mai mare aten?ie trebuie s? se acorde o limbii tatare folosite in publicitate, semne in magazine, la ambalarea marfurilor, etc. mi amintesc c? n anii 1970 unele bunuri vndute n Tatarstan avut inscrip?ii si in limba tatara pe ambalajele lor. Cei care nu au citit o singur? carte sau un ziar in limba tatara, totu?i, au nv??at cum s? scrie multe cuvinte in tatara, cum ar fi “sare”, “drojdie”, “pine”, etc. n 1980, toate n limba t?tar? inscrip?ii pe produsele au disp?rut complet. Astfel de detalii poate p?rea un pic cam banal, dar acestea pot contribui, fie pentru a reduce sau de la cele de cunoa?tere a limbii.

Inca o modalitate de a nv??a limba t?tar? cu succes, este scufundarea ntr-un mediu lingvistic tatar. Familii tatare de la oras pot trimite copiii la sate, unde in familie se vorbeste tatara, pentru a le oferi o ?ans? de a nv??a limba. Astfel de practici ar trebui s? fie ncurajate ?i probabil chiar ?i formal, organizat n “programe de schimb de tineret” similar cu programe de schimb de studen?i condus? de multe universit??i. n mod ideal, fiecare organiza?ie t?tar? n diaspora ar trebui s? aib? o list? de familii gazd? pentru a se potrivi cu tineri tatari Aceste schimburi se pot realiza pentru o perioad? de timp, fie n schimbul de asisten?? financiar? sau de vizite reciproce.

Experien?a altor popoare n salvarea limbii native ar trebui s? fie studiata ?i aplicata la necesitatile si dorintele proprii. Aici, din nou, rezistenta culturala a poporului evreu este un bun exemplu. Cum a fost posibil, nu numai pentru a revigora ebraic?, o limb? pe care nu a fost vorbit de secole, dar ?i de a se adapta la cerin?ele de tehnologii moderne ?i de cultur?? R?spunsul ne poate da o imagine asupra modului n propria noastr? limb? pot fi salvate de la dispari?ie.

Cultul

Care sunt motivele care duc la pierderea identit??ii islamice printre multi tatari? n Rusia, secole de cre?tinism ortodox (de multe ori n formele cele mai violente ?i barbare), ?i mai trziu de natura ateica a regimului sovietic a contribuit foarte mult la acest proces. n ce mod ar putea fi inversat acest proces? Aici, din nou, trebuie s? fim foarte inventivi ?i creativi. Avem de g?sit noi modalit??i de atragere a tatarilor de partea islamului.

n timp ce este relativ u?or s? ajung? la popula?ia civil?, altfel sta situatia in armata rusa . n ultimii ani, armata rus? a introdus religia in armata. Fata de alte tari, n Rusia multe ceremonii religioase efectuate n armat? sunt obligatorii. Ce se ntmpl? cu solda?ii tatari n timpul astfel de ceremonii? Sunt obligati s? ia parte la ele. Guvernul Tatarstanului este singura autoritate care poate ridica problema religioasa n armata rus?. Dar este, de asemenea important pentru Tatars in diaspora, de a-?i exprima ngrijorarea fa?? aceast? problem?.

Gayaz Iskhaki, marele scriitor tatar, a scris n 1902 c? “n dou? sute de ani, na?iunea tatara, probabil, va nceta s? existe”. S? dovedim ca a gresit.

Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X