Skip to content

KIRIM TATAR weblog

Blog despre tatarii crimeeni de pretutindeni, in special, dar si despre lumea turcica, in general

Archive

Category: Identitate nationala

http:// convorbiri -literare.dntis.ro/MARIUSoct11.htm

http:// www .ceds.ro/DocumenteUtile/Buton_studii_rapoarte/RomaniaPR1_ro. pdf

http://www.vatankirim.net/tarih/tatarkimleng.htm

Solutii privind inversarea fenomenului de asimilare etnica a tatarilor/ Asan Vein

Fenomenul de asimilare a tatarilor din intreaga lume este omniprezent si multi l-ar considera implacabil. In cazul anumitor zone, nu sint foarte departe de adevar. In altele, exista semne de optimism datorita unor oameni care merita tot respectul nostru si care incearca din tot sufletul sa inoate impotriva curentului si sa viseze la reinvierea natiunii tatare. Exista sanse mai mari ca acest fenomen sa fie reinversat in comunitatile mari si compacte (de exemplu in Tataristan, Crimeea, Turcia, Uzbekistan), sanse mai mici in comunitatile mici si rasfirate (de exemplu comunitatile din Romania, Turkistan, Rusia, Moldova, SUA, Canada, etc. si inexistente in cazul comunitatilor din Finlanda si Polonia (aici asimilarea este in faza terminala). Bineinteles ca aceste sanse depind de vointa si viziunea liderilor comunitatilor tatare din tarile in care traiesc cit si a guvernele tarilor respective.

Asimilarea etnica presupune

- necunoasterea si neutilizarea limbii tatare in conversatiile uzuale din familie si printre prieteni

- necunoasterea istoriei si culturii tatare (personalitati, muzica, literatura, dans, etc)

- disparitia autoconstiintei etnice adica a identificarii de sine, ca membru al comunitatii tatare

Cauzele asimilarii etnice in toate tarile care au in structura lor etnica tatari sint:

- in cazul in care tatarii exista intr-o majoritate in granitele unei tari – cazul Tatarstanului:

o inexistenta unei independente complete fata de Rusia, a carui politica a fost si este de asimilare fortata a tatarilor (vezi imposibilitatea oficializarii limbii tatare in Tatarstan)

- in cazul in care tatarii exista intr-o minoritate in granitele unei tari restul cazurilor:

o imposibilitatea utilizarii limbii tatare ca limba oficiala (nu singura) in tara respectiva. Teoretic aceasta este principala masura, din care decurg natural toate celelalte. Oricite alte masuri s-ar lua, niciodata nu vor fi suficiente fara utilizarea limbii tatare ca limba oficiala in acea tara (cu mentiunea ca tatara, chiar daca ar fi o limba oficiala, tot ar avea o concurenta foarte mare din partea primei limbi oficiale, avansata oricum fata de tatara)

Cauzele asimilarii etnice a tatarilor din Romania (din punctul meu de vedere) sint:

- inexistenta dictionarelor roman-tatar, tatar-roman

- inexistenta unei gramatici a limbii tatare

- inexistenta limbii tatare in gradinite

- inexistenta studiului limbii materne, a istoriei tatarilor, a culturii tatare in cadrul scolilor

- existenta timida a unor mijloace de informare in masa in limba tatara (carti, reviste) si inexistenta altora (internet, radio, televiziune )

- neadaptarea mijloacelor de informare in masa in limba tatara existente la nivelul de cunostinte de limba a comunitatii. Aceste reviste sint partial in limba romana, partial in limba tatara, fiind dedicate (partea scrisa in limba tatara) exclusiv cunoscatorilor de limba tatara si deloc celor care nu vorbesc sau vorbesc putin limba tatara dar au vointa de a invata

- inexistenta modelelor de urmat de etnie tatara din cauza necunoasterii personalitatilor etniei tatare (in decursul istoriei): cintareti, actori, poeti, dramaturgi, manageri, jurnalisti, oameni politici, etc. Articolele din reviste si de pe internet si busturile personalitatilor tatare postate in parcuri sint insuficiente iar inexistenta unui post de radio si mai ales a unui post de televiziune a facut imposibila cunoasterea de catre etnia tatara a propriilor personalitati si formarea de modele de urmat.

- inexistenta sau micsorarea numarului de cuvinte, texte, denumiri in limba tatara ce ar putea fi memorate involuntar prin utilizarea lor in limbajul zilnic, chiar daca limba vorbita este romana. Aici ma refer la:

o toponimii (denumiri de localitati, zone geografice, etc – numarul acestora s-a micsorat sensibil)

o denumiri de cartiere (datorita inexistentei unei comunitati tataresti compacte, in ziua de azi nici nu se poate denumi un cartier in limba tatara)

o denumiri de strazi in limba tatara pe strazile cu populatie semnificativa tatara (cu exceptia citorva strazi cu nume de personalitati tatare)

o denumiri de gradinite, scoli

o denumiri de magazine (de cartier)

o busturi ale personalitatilor tatare

o texte aplicate pe produse de uz cotidian

- inexistenta unui mediu propice pentru petrecerea timpului liber a tinerilor tatari, gen cluburi/cercuri de dans, muzica, teatru, sporturi, biblioteci, petreceri periodice in aer liber (tepres), etc.

- mediul de existenta a tatarilor si anume traiul in rindul romanilor, izolati de multe ori de orice vecini tatari

- trasaturile de caracter ale tatarilor. Personal cred ca datoram mult (in sens negativ) trasaturilor noastre (nu stiu daca genetice sau dobindite in anii comunismului) intensitatii mari cu care se manifesta acest fenomen de asimilare. Intr-un studiu privitor la etnia turca realizat de catre Institutul privind calitatea vietii, se arata ca ultimele 10 trasaturi si valori etnice (ca importanta) sint: simtul raspunderii, comunicativitatea, inventivitatea, individualismul, spiritul critic, dominativitatea, obedienta, imitativitatea, fatalismul, scepticismul, agresivitatea. Consider ca personalitatea tatarilor nu difera mult de personalitatea turcilor iar faptul ca unele din aceste trasaturi (cele subliniate), foarte importante in lupta contra asimilarii, sint printre utimele ca importanta, ofera un raspuns partial la cautarea cauzelor acestui fenomen (manifestat cu aproape aceeasi intensitate si in rindul turcilor).

o exemplu 1: chiar si in cazurile in care copiii fac cursuri de limba turca dar de o eficienta ZERO recunoscuta si de copii si de parinti, nivelul scazut al spiritului critic si al combativitatii parintilor fac ca acestia sa nu ia nici o masura pentru remedierea situatiei. Prefera ca, copii lor sa fie privati de cunoasterea unei limbi straine decit sa lupte pentru dreptul copiilor lor la invatatura. Ar putea sa puna problema la sedintele cu parintii, daca nu se rezolva sa faca sesizari la directorii scolilor, la inspectorat sau chiar sa ceara ajutor politic de la UDTTMR. Daca un tinar ajunge sa cunoasca limba turca, exista sanse f mari sa invete sau sa isi perfectioneze limba materna tatara

o exemplul 2: desi s-a introdus limba tatara in unele scoli, parintii au aceeasi reticenta de a da copii la aceste scoli pe care au avut-o si inainte de desfiintarea scolilor tatare (dar alta generatie), motivatia fiind in general identica: invatamintul in limba materna presupune alegerea unei scoli care nu exceleaza in calitate si astfel se blocheaza accesul copilului catre o pregatire corespunzatoare (consider ca motivul acesta este, in general, nefondat avind in vedere ca in toti anii de la disparitia scolilor tataresti pina in prezent procentul tatarilor care au studii superioare nu a trecut de 6%, ceea ce nu atinge nici macar procentul mediu din Romania care este de 10%)

o exemplu 3: exista cazuri in care tatarii se feresc sa vorbeasca intre ei in public in limba tatara desi nu exista motive sa o faca. Vorbesc in public, uzual, maghiarii, tiganii, machidonii si nu considera ca ar fi o rusine. Si nici romanii nu ar considera ca ar fi o impolitete. Acest lucru ar fi nepoliticos daca in grup ar fi o persoana de etnie romana. Dar in rest?

o exemplul 4: la nunti, cind urmeaza un cintec tataresc, acesta este anuntat de catre membrii formatiei (tatari) ca fiind . turcesc! Cum sa nu faca confuzii romanii intre turci si tatari daca noi, tatarii, nu sintem in stare (sau nu vrem) sa facem aceasta departajare?

o exemplul 5: tot la nunti tataresti, din ce in ce mai rar, se cinta cintece populare tataresti (spre deosebire de noi, la nuntile romanesti, din ce in ce mai des auzi cintece populare romanesti facem abstractie de hore si sirbe, pe care am putea sa le consideram cintece de nunta)

o exemplu 6: exista cazuri in care familiile, in momentul in care se muta, prefera sa isi vinda proprietatile celui care ofera mai mult in loc sa prefere pe cei de etnie tatara. In acest fel, dispar si cele mai compacte comunitati de tatari

o exemplul 7: in alegerea unei locuinte, nu exista criteriul existentei unei comunitati de tatari. In acest fel, nu exista sanse de compactare si formare a unei comunitati unite.

Inversarea fenomenului de asimilarie etnica nu poate fi pus in practica decit prin vointa comuna a tuturor membrilor comunitatii si printr-o politica coerenta si o strategie bine gindita la nivel de lideri (UDTTMR). Chiar si in cazul in care conditiile acestea vor fi indeplinite, rezultatele oricum vor fi incerte datorita faptului ca:

- masurile cu impact major in stoparea fenomenului de asimilare etnica au intirziat prea mult si exista o generatie care cunoaste partial sau nu cunoaste si nu utilizeaza limba tatara in conversatie

- efortul ce trebuie depus este colosal si nu cred ca uniunea va putea vreodata sa dispuna de mijloacele financiare si umane necesare

- in nici o tara nu s-au obtinut rezultate notable fara oficializarea limbii – lucru imposibil de altfel in Romania

Dar cum speranta moare ultima, amintesc solutiile gasite si aplicate pina acum si altele propuse de mine.

Solutii deja adoptate

Realizarea bazei de pornire

- a aparut un dictionar tiparit dar tatar-turc-roman in anul 1997

- a aparut un dictionar tiparit roman-tatar in anul 2009

- din pacate nu exista o gramatica a limbii tatare

Invatarea de cuvinte in tatara prin memorare involuntara

- nu exista

Invatarea limbii tatare in mod voluntar

- se organizeaza sporadic cursuri de limba tatara in in Bucuresti, dar nu stiu care este frecventa si participarea.

- se organizeaza cursuri saptaminale de limba tatara (cite 2h) pentru copii din invatamintul primar si gimnazial la UDTTMR Medgidia (eficienta acestora este discutabila)

Invatarea limbii tatare in mod organizat

- incepind cu anul scolar 2009-2010 s-a introdus, cu titlu facultativ, studiul limbii materne, ca limba straina, inclusiv la gradinite (nu am informatii privind eficienta acestora)

Stimularea invatarii limbii tatare prin divertisment

- s-a infiintat un post de radio in limba tatara cu emisie in orasul Constanta (Radio T). Din mai 2010, acesta emite si online

- exista emisiuni saptaminale in limba tatara la societatea romana de radiodifuziune – Studioul teritorial Constanta – Radio vacanta

- exista aparitii periodice la Societatea romana de televiziune TVR3 Emisiunea To?i mpreun? de miercuri, ora 10.30

- exista aparitii sporadice de dans si muzica tatareasca la posturi nationale de televiziune

o Chiamiran Chivu a aparut de doua ori la emisiunea Neata cu Razvan si Geani

o grupul de dans Yildizlar a aparut la emisiunea lui Maruta Happy Hour

Stimularea cunoasterii istoriei si culturii tatare, etc

- in Medgidia exista bustul poetului Mehmet Niyazi

- ?coala din Tataru poart? numele eroului tatar Negip Hagi Fazal

- exista carti, reviste, ziare, pliante care scriu despre aceste lucruri

- s-a infiintat Institutul Cultural al T?tarilor, la Constan?a

- exista site-uri cu informatii despre comunitatea tatara din Romania si nu numai

- exista concursuri de lupte tataresti

- exista formatii de dans, coruri

- exista festivaluri de muzica si dans tataresc

Stimularea autoconstiintei etnice si a vorbirii in limba tatara in comunitate.

- nu exista

Alte solutii – propunerile mele, in completarea celor deja adoptate

Realizarea bazei de pornire:

- tiparirea si distribuirea in rindul comunitatii a unui dictionar minimal (gen 10.000 de cuvinte)

- tiparirea si distribuirea in rindul comunitatii a gramaticii limbii tatare

- tiparirea si distribuirea in rindul comunitatii a unui sumar a istoriei si culturii tatare

- studierea in cadrul scolii, pe linga limba tatara si a istoriei si culturii tatare

Invatarea de cuvinte in tatara prin memorare involuntara

- aplicarea de texte in limba tatara pe diverse obiecte, astfel sa poata fi citite si memorate involuntar (in casa, pe strada, in cadrul uniunii sau in cadrul evenimentelor organizate de catre uniune):

o aplicarea pe diverse produse de cuvinte/texte in limba tatara *, **. Ex:

sepci, tricouri, pulovere, geci, pantaloni, curele, portmonee, port ochelari, borsete, sacose, genti, umbrele, etc

cani, farfurii, suporti pentru pahare, borcanase de bucatarie, servetele, fete de masa, sorturi de bucatarie, tavi, figurine magnetice (de pus pe frigider), prosoape, covorase intrare, ceasuri perete, rame foto, pad-uri, desfacatoare de sticle, etc

pixuri, suport pixuri, caiete, creioane, penare, ceasuri birou, genti scoala, brichete, scrumiere, brelocuri, calendare, mape, agende, pungi cadouri, etc

restiere, inscriptii Inchis/Deschis, etc

o tiparirea pe ambalaje a denumirii produselor si a instructiunilor de utilizare in limba tatara. Asa cum apar instructiuni in engleza, ungara, etc, asa poate sa apara in tatara, sub semnul KT *,**

o redenumirea strazilor cu un procent semnificativ de locuitori de etnie tatara in limba tatara. Se pot utiliza denumiri usor de pronuntat in tatara de catre romani (realizarea acestui lucru este destul de dificila datorita necesitatii preschimbarii tuturor actelor locuitorilor acestor strazi la noua adresa, cu consum de timp, bani si nervi lucru cu care putini sint, in principiu, de acord)

o utilizarea limbii tatare la redactarea invitatiilor de nunta, botez, etc

o subtitrarea de materiale filmate (filme, documentare, desene animate, de exemplu) in limba tatara

o la evenimentele organizate de UDTTMR sa se afiseze cit mai multe mesaje in limba tatara, cu traducerea lor in limba romana

- realizarea de carti de colorat cu povesti in limba tatara la subsolul paginilor si distribuirea lor in rindul copiilor comunitatii tataresti

- reinfiintarea comunitatilor tataresti, acolo unde este posibil, prin reinfiintarea cartierelor tataresti (poate fi si de genul cartierelor care se construiesc acum, gen campusuri e la moda). In acest fel:

o se formeaza conditii de a vorbi limba tatara

o copiii tatarilor se pot cunoaste si juca impreuna, scazind in acest fel si numarul de casatorii mixte (modalitatea 100% sigura de asimilare a tatarilor)

Invatarea limbii tatare in mod voluntar

- realizarea

o unui dictionar online roman-tatar/tatar-roman (rezolva problema gasirii facile a cuvintelor cautate, a tiparirii unui dictionar clasic si a distributiei acestuia)

o unui ghid de conversatie/curs rapid de limba tatara pe CD-uri si difuzarea in comunitate si incurajarea multiplicarii si difuzarii lor in comunitate. O solutie la fel de buna este postarea pe internet

- incurajarea vorbirii limbii tatare in familie

- incurajarea posturilor publice care emit in limbile minoritatilor nationale sa arhiveze online emisiunile realizate, pentru a face accesibile aceste continuturi si categoriilor de public care nu poate urmari aceste programe la orele de difuzare

- realizarea unui site cu muzica populara tatareasca cu textul cintecului si traducerea lui in limba romana, cu comentariile aferente (din pacate, foarte putini tineri tatari inteleg textul melodiilor tataresti)

- realizarea de carti de poezii pentru copii si distribuirea lor in rindul copiilor comunitatii tataresti

- incurajarea tinerilor sa cinte cintece tataresti (vor putea invata limba tatara prin aceast hobby)

- realizarea de jocuri online in limba tatara (ex: scrabble, rebus, spinzuratoarea, tetris cu cuvinte, etc.)

- inserarea in revistele existente a unor lectii de limba tatara, rebususuri in limba tatara

- inserarea in revistele existente de povesti in limba tatara (se poate incepe cu intimplari cu Nastatin Hogea)

- crearea unui mediu propice pentru invatarea si vorbirea in limba tatara. Aceasta presupune posibilitatea de a asculta muzica orientala, inclusiv tatareasca, de a putea afisa orice text bilingv tatar-roman fara a deranja pe nimeni, de a putea putea vorbi tatareste fara restrictii. Exemple de aceste medii:

o deschiderea de localuri cu specific tataresc

o deschiderea de piete tataresti

o deschiderea de cluburi gen scrabble in limba tatara

o deschiderea de sali de dans (care sa contina in programa dans traditional tataresc)

o organizarea de concursuri de tir cu arcul traditional (suplimentar fata de kures)

o incurajarea participarii tinerilor la diverse proiecte de divertisment cu specific tataresc: trupe de dans, muzica, etc

o incurajarea participarii tinerilor la activitatile uniunii

o organizarea de tabere de vara cu copii tatari cu activitati de stimulare a vorbirii in limba tatara

o infiintarea de cluburi ale pensionarilor tatari, independent de sediul si activitatile uniunilor (poate fi linga sau cu intrare separata) si desfiintarea cluburilor de pensionari existente -locuri de intrunire in cadrul sediului uniunilor a celor care vor sa isi ocupe timpul si vin sa se intilneasca cu prietenii, in special pensionari. Aceasta ar modifica perceptia tinerilor despre aceste uniuni ca ar fi un domeniu al persoanelor de virsta a 3-a si ca nu ar ca ar putea fi si un loc al lor, in care ar putea participa la activitatile uniunii si de a cunoaste alte persoane (lucru care se intimpla nu numai la noi ci si in Tatarstan )

Invatarea limbii tatare in mod organizat

- organizarea de cursuri de limba tatara pentru toate categoriile de virsta (mai ales tineri), inclusiv online. Introducerea in scoala a cursurilor de limba tatara este insuficienta deoarece copii nu au cu cine vorbi. Daca nu se intervine pentru stimularea vorbirii limbii tatare intre parinti si copii nu se va realiza nimic. Va avea acelasi efect ca si introducerea cursurilor de limba turca in scoli

- incurajarea deschiderii de afteschooluri numai pentru copii tatari, in cadrul carora, pe linga realizarea temelor, sa se insiste pe invatarea si vorbirea curenta a limbii tatare

- scufundarea necunoscatorilor de limba tatara intr-un mediu tatar

o acceptarea in sinul familiilor care vorbesc bine si exclusiv limba tatara, pentru perioade scurte, de persoane care doresc invatarea limbi tatare (in schimbul unei compensatii banesti sau unui schimb reciproc de gazduire de tineri). Ar fi bine sa fie inclus in acest program si familiile doritoare din Crimeea (cu conditia sa vorbeasca dialectul nostru)

o organizarea lunara, pe timp de primavara-vara-toamna de tepresuri cu muzica, dans, jocuri distractive, mici, bere, undeva prin padurile din zona Babadagului de exemplu. Se vor alege excursionisti in asa fel incit procentul nevorbitorilor de limba tatara sa fie mic iar vorbitorii de limba tatara sa vorbeasca exclusiv tatara. Astfel, nevorbitorii de limba tatara vor fi nevoiti sa utilizeze limba tatara in conversatie, iar vorbitorii ii vor invata limba tatara fara a-i face sa se simta prost. Astfel, cercul vorbitorilor de limba tatara va deveni din ce in ce mai mare, iar tepresurile din ce in ce mai insufletite

Stimularea invatarii limbii tatare prin divertisment

- Radio T ar trebui sa poata fi ascultat si in celelalte localitati cu populatie tatareasca din Dobrogea

- infiintarea de televiziuni online in limba tatara (are avantajul accesului catre tineri si indiferent de loc si timp). Aceasta ar putea incuraja muzica, dansul si teatrul in limba tatara dar si antrenarea tinerilor intr-un mediu in care se simte si se vorbeste tatareste. Totodata, ar oferi modele de urmat pentru tinerii tatari

- in pauzele concursurilor de Kures sa se puna sa cinte la boxe muzica tatareasca (in afara de dans)

- lobby pentru promovarea muzicii tataresti pe posturile de radio si televiziune nationale

- ***

Stimularea cunoasterii istoriei si culturii tatare, etc

- infiintarea de biblioteci (la sediul uniunilor) care sa contina toata literatura de limba tatara tiparita in Romania si oricine sa o poata citi (regim biblioteca, cu posibilitatea de a lua acasa cartea sau de a o citi pe loc sa existe sala de lectura)

- realizarea unui joc online gen Conchistador sau Vrei sa fii milionar in limba tatara care sa contina intrebari din istoria, cultura, limba, personalitatile tatarilore si premierea celor buni

- ***

- deschiderea de tirguri anuale de artizant tataresc (ideal ar fi trimiterea copiilor spre invatare a mestesugurilor in Crimeea)

De exemplu, s-ar putea realiza

o diverse obiecte din fier forjat pentru amenajarea curtilor: garduri, scaune, mese, balansoare, suporturi de flori, banci, etc

o pentru amenajari interioare : huse de canapele, fotolii din materiale cu specific tataresc

o obiecte de artizanat specifice tatarilor: vase, vaze, cutii bijuterii, jocuri de table, etc

o imbracaminte in stil tataresc

Stimularea autoconstiintei etnice si a vorbirii in limba tatara in comunitate.

- postarea sloganurilor de incurajare a vorbitului limbii tatare gen TATAR?A KONSNZ!, TATAR?A KONSAYK!, TATAR?AN UNUTMANZ!, BZ TATARMZ

o pe luneta din spate a masinilor personale

o pe obiecte promotionale si de protocol (pixuri, creioane, brichete, stegulete, etc)

o pe banerele UDTTMR in cadrul evenimentelor organizate de acestia

- stimularea formarii tinerilor artisti tatari care sa contribuie la rindul lor la dezvoltarea culturii tatare si sa isi expuna creatiile prin expozitii, tirguri, festivaluri, etc.

- stimularea dezvoltarii si adaptarii acelor componente ale culturii tatare la culturile care ne inconjoara. De exemplu:

o crearea de dansuri similare cu cele ale romanilor, pe muzica tatareasca si stimularea dansarii acestora in diverse ocazii (nunti, petreceri, etc) – ma refer aici la dansurile similare cu cele romanesti gen brasoveanca, geampara, hora oricum le dansam, asa ca nu conteaza daca sint sau nu dansuri traditionale ci conteaza ca dansam dansuri create de tatari pentru tatari

* exista avantajul de a putea fi achizitionate si de romani si de tatari

** acest lucru pot sa il faca patronii tatari ce produc deja produsele respective dar se poate face si lobby pentru ca si producatorii romani sa faca la fel. Ma refer la cei care desfac produse cu precadere pe plan local, in Dobrogea.

***ar fi excelent un canal de televiziune locala in limba tatara dar sustinerea financiara a acestuia este o problema destul de spinoasa

Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X